Mandalay
Door: Hans
Blijf op de hoogte en volg Marjolein & Hans
13 December 2016 | Myanmar, Mandalay
De boottocht start om 5.30 uur in de ochtend, de zonsopkomst krijg je er dus gratis bij. Traag glijden de oevers langs ons heen terwijl de boot zigzaggend over de rivier tuft. Zandbanken, het is het droge seizoen, ontwijkend. Dat lukt de schipper goed. De rivier is enigszins breder dan onze Rijn Lek Maas en Waal, misschien wel tezamen. Forse halen dus. Niet iedereen is fortuinlijk. Een duwschip met bijpassende duwbak ligt op een verscholen zandbank. Dat wordt fors duwen en trekken om er af te komen. Wij varen door.
De lucht van Mandalay is ook al weer zo vies. Uitlaatgassen, heel veel. De motoren van de sjoemeldiesels zijn waarschijnlijk schoner dan de zelfontbranders hier. Het milieu zou geholpen zijn als alle Amerikaanse VW dieselmotoren, ze moeten toch gesloopt worden, als inruilprogramma voor die eencilinder vliegwieldieselmotoren omgeruild gaan worden. Hoe moeilijk kan het zijn, een sjoemeldiesel er in, een echte viezerik slopen. Maar China maakt de echte viezeriken nog steeds. Dus dat gaat nooit gebeuren. Arm Myanmar.
Mandalay is een arbeidersstad. Er is veel bedrijvigheid en veel handel. Veel viezigheid op straat. Een knulletje kruipt door het open riool, met zijn vingers peurend in gaten en spleten, op zoek naar beestjes om op te eten? Mandalay heeft ook brede lanen die best lommerrijk zouden kunnen zijn. Maar de stoepen zijn volgebouwd. Daarnaast staan de auto's motoren bouwmaterialen en eetstalletjes. In het midden van de weg kunnen 2 auto's elkaar net passeren. Voetgangers laveren hier tussendoor. Gelukkig is het plaveisel zo slecht dat de snelheid beperkt is. Het is nergens echt schoon. Maar, het eten is hier weer verrukkelijk, en goed te verteren. Daar komen we later elders nog wel op terug. Het is warm in de stad, heerlijk wandelweer. We wandelen ongeveer 20 kilometer door de stad, Mandalay Hill op en af. Prachtig uitzicht. Achter ons lonken de heuvels.
13 December 2016 - 20:51
Mieke:
Mensen, mensen, wat een reis. Geweldig.